Olejek miętowy

Olejek miętowy to olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną świeżych części nadziemnych kwitnącej rośliny Mentha piperita. Jest bezbarwną, jasnożółtą lub jasnozielonawożółtą cieczą o charakterystycznym zapachu i smaku. Wywołuje uczucie zimna. Olejek miętowy miesza się bez ograniczeń z etanolem i chlorkiem metylenu.

Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym, kosmetycznym i spożywczym.

Od najdawniejszych czasów liście mięty pieprzowej i olejek z niej otrzymywany były wykorzystywane w lecznictwie. Współcześnie olejek miętowy wykorzystywany jest w:

zespole jelita drażliwego (IBS) w postaci dojelitowych kapsułek
dyspepsji w połączeniu z olejkiem kminkowym
napięciowych bólach głowy
zewnętrznie w postaci mazideł, płynów w połączeniu z innymi składnikami o działaniu przeciwbólowym, przeciwświądowym i kojącym
dodawany do wlewów doodbytniczych może mieć działanie rozkurczające na mięśnie gładkie

Chociaż zwykle olejek miętowy jeśli stosowany zgodnie z zaleceniami jest dobrze tolerowany to może w większych dawkach powodować działania uboczne: reakcje alergiczne, zgagę, nudności, wymioty i inne.

Może hamować czynność układu cytochromu P450 1A2 i z tego względu wchodzi w interakcję z lekami metabolizowanymi przez ten układ.