Olejek pomarańczowy

Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.

Roślina uprawna:
Uprawiano ją na obszarze śródziemnomorskim już w X wieku. Aktualnie głównym producentem są Hiszpania i Indie.

Roślina jadalna:
W smaku owoc jest kwaśny, gorzki i orzeźwiający. Owoce rzadko spożywano na świeżo, raczej w postaci marmolady lub konfitury. Służy również do wyrobu likieru Curaçao. Obsmażone w cukrze okrywy owoców używane są do ozdabiania ciast. Otrzymywany z okrywy olejek pomarańczowy używany jest jako esencja do ciast i słodkich potraw.
Inne zastosowania

Olejek otrzymywany z pomarańczy gorzkiej znajduje zastosowanie także w:

perfumerii (m.in. Eau de Cologne),
aromaterapii – słynie ze swych właściwości antydepresyjnych.

Roślina lecznicza:
Owocnia pomarańczy gorzkiej – wysuszona owocnia zewnętrzna i śródowocnia dojrzałego owocu pozbawiona częściowo białej, gąbczastej tkanki śródowocni i owocno wewnętrznej, zawierająca nie mniej niż 20 ml/kg olejku eterycznego, oraz kwiat pomarańczy gorzkiej – wysuszone, całe nierozwinięte kwiaty zawierające minimum 8,0% sumy flawonoidów w przeliczeniu na narynginę.

Działanie i zastosowanie:
Okłady z oleju prawdopodobnie łagodzą objawy niektórych rodzajów grzybicy. Zawiera witaminę P, przez co uszczelnia ścianki naczyń włosowatych.

Siewki pomarańczy gorzkiej są używane jako podkładki pod pomarańczę słodką.