Olejek palmarozowy

Olejek palmarozowy, Palma Roza, lub olej Palmarosa to olejek eteryczny otrzymywany z palczatki imbirowej występującej lub uprawianej w Chinach, Indiach i Indonezji. Otrzymuje się go z nadziemnych części tej rośliny przez destylację pędów. Głównym składnikiem olejku jest geraniol, ponadto cytronelol, farnezol i estry dipentenu. Olejek ten znany i stosowany był od dawna. Według badaczy roślin biblijnych w niektórych cytatach biblijnych wymieniono dwa gatunki palczatek: palczatkę imbirową i palczatkę wełnistą.

Ma własności lecznicze. W Indiach od dawna był używany wewnętrznie jako środek przeciw infekcji i gorączce, przy dolegliwościach żołądkowych. Ma własności antyseptyczne i bakteriobójcze, może być używany do odkażania ran i przyspieszenia ich gojenia się
Olejek palmarozowy jest używany w kosmetyce, szczególnie do zwalczania trądziku
Olejkiem tym dawniej fałszowano bardzo drogi olejek różany
W Indiach i Afryce Zachodniej jest jednym ze składników curry
Repelent, w magazynach zbóż i fasoli skutecznie odstraszający owady
Repelent odstraszający komary
Jest używany do zwalczania nicieni
Olejek palmarozowy jest dość tani, niemniej bywa fałszowany jeszcze tańszą terpentyną lub olejkiem cedrowym