Olejowiec gwinejski

Olejowiec gwinejski to gatunek rośliny z rodziny arekowatych. Najczęściej nazywany jest palmą olejową, ma również inne nazwy zwyczajowe: masłopalma gwinejska, olejnik gwinejski. Pochodzi z Afryki i Madagaskaru, jest też uprawiany w innych rejonach świata o tropikalnym klimacie. Główne rejony uprawy to ojczysta Demokratyczna Republika Konga, ponadto kraje Afryki Zachodniej i Środkowej, Malezja, Indonezja, Kolumbia i Ekwador.

Drzewo z pojedynczą kłodziną o wysokości do 10 m.
Liście
Pierzaste, z kolczastymi ogonkami liściowymi. Mają długość do 4 m i wszystkie wyrastają wachlarzowato na szczycie kłodziny.
Kwiaty
Roślina dwupienna. Kwiaty zebrane w rozgałęzione, gęste kwiatostany. Za młodu okryte są one dwiema okrywami, które potem rozpadają się.
Owoce
Żółty lub czerwonawy pestkowiec wielkości śliwki. Nasiona oleiste, zawierają także duże ilości białka.

Olej wykorzystuje się do produkcji margaryny, mydła, kosmetyków, świec, smarów.
Nasiona należą do podstawowych produktów żywieniowych ludności zamieszkującej strefę tropikalną.
Wytłoki są cenną paszą dla zwierząt.