Pachnotka bazyliowata

Pachnotka bazyliowata, p. krzewiasta, p. zwyczajna to gatunek roślin z rodziny jasnotowatych, reprezentant monotypowego rodzaju pachnotka Perilla. Współcześnie gatunek rozpowszechniony jest w Azji na obszarze od Himalajów po Japonię, ale pochodzi prawdopodobnie z cienistych siedlisk leśnych u podnóża Himalajów rozciągających się od Pakistanu na wschód. Roślina rozprzestrzeniana jest jako uprawna, popularna zwłaszcza w Azji Wschodniej, Europie południowo-wschodniej i na południu USA. Jako dziczejący gatunek introdukowany występuje m.in. na Ukrainie.

Uprawiana jest jako roślina olejodajna, a także jako ozdobna.

Roślina rozmnażana z nasion. Ponieważ znosi lekkie przymrozki, młode rośliny mogą być wysadzane do gruntu już wiosną. Wymaga gleb przepuszczalnych i świeżych w miejscach słonecznych i półcienistych. W uprawie o charakterze ozdobnym usuwa się kwiatostany w celu przedłużenia żywotności roślin i dla uniknięcia ich rozsiewania się. Roślina rekomendowana do stref mrozoodporności od 8 do 11.

W Azji od dawna pachnotka uprawiana jest jako roślina olejodajna. Jej szybko schnący olej (yegoma) wykorzystywany jest do wyrobu werniksów, chińskiej i japońskiej laki, lakierów, gum i linoleum. Olej ten stosuje się także do wyrobu odzieży wodoodpornej, parasoli, nasącza się nim papier do zapewnienia mu wodoodporności, a także dodaje do farb i atramentów.

Zarówno olej jak i olejek eteryczny wykorzystuje się w lecznictwie, zwłaszcza w medycynie chińskiej. W Japonii antyseptycznie działający olejek dodawany jest do proszków do mycia zębów.

Wytłoki wykorzystywane są jako pasza.