Pandan amarylkolistny

Pandan amarylkolistny, pochutnik amarylkolistny to gatunek roślin z rodziny pandanowatych. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie nazywany jest rampe.

Rozłożyste, krzew o zmiennym pokroju, osiągający wysokość do 5 m. Liczne szczudlaste korzenie przybyszowe.
Liście
Osadzone spiralnie na szczytach pędów. Blaszki liściowe taśmowate, ciemnozielone, długości do 1 m, brzegi pokryte drobnymi kolcami jedynie w części wierzchołkowej liścia. Liście skaleczone wydzielają silny, orzechowy zapach.
Kwiaty
Zakwita niezmiernie rzadko. W uprawie rozmnażany wegetatywnie, z drobnych pędów bocznych.
Owoce
Nie zawiązuje owoców.

Aromatyczne liście powszechnie wykorzystywane są w kuchni indonezyjskiej oraz w kuchniach innych krajów Azji Południowo-Wschodniej jako przyprawa, szczególnie do potraw z ryżu i deserów.
Liście wykorzystywane jako środek odstraszający karaluchy.
Różne części rośliny mają zastosowanie lecznicze, jako okłady na rany, herbatki wzmacniające itp.
Wykorzystywany do wyrobu mydeł i kosmetyków.