Persicaria odorata

Persicaria odorata to gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. Pochodzi z Indochin, jest uprawiany w wielu krajach o tropikalnym klimacie. Nazwa rodzaju pochodzi od łacińskiego persica oznaczającego brzoskwiniowy i sagittata oznaczający kolczasty lub strzały w odniesieniu do kształtu liści.

Liście są szeroko stosowane w kuchni tajskiej oraz innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. W kuchni wietnamskiej i kambodżańskiej świeże liście dodawane są do sałatek, sajgonek i niektórych zup. W Malezji i Singapurze stanowią nieodzowny składnik potrawy z makaronu zwanej laksa, do tego stopnia, że noszą tam malajską nazwę daun laksa, czyli „liście laksa”.

Persicaria odorata , powszechnie znana jako wietnamska kolendra lub wietnamska mięta, to delikatna roślina zielna z rodziny rdestowatych,

Tam, gdzie jest odporna na zimę, roślina ta może być uprawiana w ogrodach ziołowych w celu uprawy jej jadalnych liści. Rośliny preferują gleby podmokłe, w tym z niewielką ilością stojącej wody.