Laktoowowegetarianizm

Laktoowowegetarianizm lub owolaktarianizm – jajo to odmiana wegetarianizmu przyzwalająca na spożycie jaj – to one są głównym źródłem białka w tej diecie, oraz mleka i jego przetworów, a także miodu. Laktoowowegetarianie nie spożywają mięsa, ryb oraz produktów pochodzących z uboju, takich jak: podpuszczka (składnik serów), czy żelatyna (składnik galaretek).

Osoby będące na diecie laktoowowegetariańskiej mogą być narażone na niedobory takich składników jak witaminy B i D (zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży), a także żelaza i cynku. Należy więc tak planować posiłki, by laktowowegetariański jadłospis dostarczał tych wszystkich składników. W przypadku poważnych niedoborów, można je suplementować środkami chemicznymi.

Potrawy na diecie laktoowowegetariańskiej powinny być dobrze zbilansowane, różnorodne, by nie zabrakło podstawowych składników odżywczych.