Olejek bazyliowy

Olejek bazyliowy jest olejkiem eterycznym otrzymywanym z różnych typów bazylii, głównie z bazylii pospolitej. Roślina olejkodajna jest uprawiana głównie we Francji, Włoszech, Ameryce i na Jawie. Największą zawartość olejku zawierają kwiatostany zbierane jako pierwsze.

Olejek z bazylii pospolitej zawiera metylochawikol i linalol, a nie zawiera kamfory.

Działanie olejku: pobudzające i odświeżające, pomaga w koncentracji, łagodzi lęki i bezsenność, przeciwbólowe, zwłaszcza przy bólach pochodzenia neurologicznego – migreny, nerwobóle, także reumatyczne, artretyczne i mięśniowe. Jako składnik antyseptyczny wspomaga inne olejki przy przeziębieniach, pobudza siły obronne organizmu. Koi skutki ukąszeń owadów.

Stosuje się do: masażu, kąpieli, kompresów i inhalacji (kominki aromaterapeutyczne)

Olejki z innych typów bazylii

olejek bazyliowy Réunion – z nie sklasyfikowanej jednoznacznie rośliny olejkodajnej z gatunku Ocimum, prawoskrętny, zawierający metylochawikol i kamforę, nie zawierający linalolu

olejek bazyliowy z Ocimum gratissimum L. (bazylia eugenolowa) lub Ocimum minimum L., lewoskrętny, zawierający eugenol

olejek bazyliowy z Ocimum canum, Sims, lewoskrętny, zawierający do 85% cynamonianu metylu; typ kamforowy Ocimum canum wytwarza olejek zawierający do 60 – 65% kamfory, a typ cytralowy (bazylia cytrynowa) – olejek o silnym zapachu cytrynowym z nutą lawendową